Tuesday, 7 February 2017

AKTIVITI MEMANCING UDANG GALAH (JENGGO) DI BATAK RABIT


AKTIVITI MEMANCING DI HUJUNG MINGGU
BERJENGGO DI BATAK RABIT TELUK INTAN

Impian ku untuk memancing jenggo (Udang Galah) di Teluk Intan kini terlaksana sudah...!
Bukan mudah untuk ku melangkah ke sana, bagaimana...? impianku terlaksana ini ceritera ku. Tanggal 04 Feb 2017 sewaktu lepak bersama rakan SRS  kawasan tamanku aku mendapat jemputan daripada rakan SRS ku  yang dikenali dengan nama Chor Iskandar nake nama group whatsApp. Pelawaan ini atas dasar sebuah bot rakannya yang tidak hadir Event di Batak Rabit tanggal 05 Feb. 2017. Seperti orang mengantuk disorongkan batal dengan mudah pelawaaanya ku terima. Kini  bermula episod memancing udang galah di Batak Rabit, Ahli terdiri daripada Tekong : Chor Iskandar, Ancor : Zulmetall : VIP : Mihar 
biarlah gambar menjadikan bukti dan berbicara.....


Aksi Zulmetall begitu khusuk 



Hasil Pertama VIP Mihar



Jenggo kehilangan senjata tangkapan VIP

Hasil sampingan sungai Batak Rabit
Ini bukan jenggo tapi janggut
Berumpan cacing dan anak udang, bersenjatakan 4  batang rod (4-5 kaki) setiap ahli komplot bermatakan serawak atau angler (Nisbah  2 atau 3) berkenderaan 8 kaki (fiberglass) berenjinkan 8 kuda (Yamaha) kami menyelusuri sungai Batak Rabit bermula dari Jam 8.30 pagi sehingga 6.30 petang. Keputusannya Tekong Chor Iskandar : 12 ekor (2 ekor jenggo) , VIP  Mihar : Seekor Jenggo dan Ancor Zulmetall : 5 ekor  tanpa jenggo  namun lain-lain hasil seperti foto di atas. 

Walaupun hasilnya kurang moncah namun aku sangat berpuas hati kerana impian ku tercapai sudah untuk memancing di Batak Rabit syurga udang galah (jenggo) sewaktu dahulu. InsyaAllah Batik Rabit akan ku jejakkan kaki ku buat kali kedua tungggguuu

Terima kasih kepada Tekong Chor Iskandar  jemputanmu aku sampai ke Batak rabit 


Monday, 23 January 2017

AKTIVITI MEMANCING KE LALUAN KAPAL

TRIP KEHILANGAN PEDOMAN DI LALUAN KAPAL


Tanggal 21 Januari 2017, bersamaan 22 R. Awal 1438, pencarian lesen 2017 dengan permulaan trip di laluan kapal, lokasi pertama 2017 adalah perantaran Pulau 9 dan Pulau Jarak. Bottom Night ditukar kepada Spot Light Sun Bottom . Sekali lagi perkhidmatan tekong Lee Bapak beserta bot ditempah. Trip ini dimaklumkan kepada Ahli Group Bottom Night Seri Iskandar dengan mendapat "Like" 6+2-2 = 6 orang. Selaku ketua trip perjumpaan ahli sebanyak 3 kali diadakan dan keputusan mendapat A++.

Pergerakan ahli bermula seawal 6.00 pagi, ke pangkalan Kampung Permatang,  ahli seramai 6 orang antara yang hadir Ancor Man : Zulmetall, Klasik 1 :  Fender, Klasik 2 : Mihar, Klasik 3 : Duan , Pawang besar : Cucu Ingker  dan Nakhoda : Jentt Mkelly.  Trip kali ini menyasarkan Gerut, GT dan Cobia di Unjam Laluan Kapal Pertama

                                                          
Ahli Bottom Night bertukar menjadi Spot Light Sun Bottom 



Santai lewa menuju ke distini
 Jam 7.00 pagi kami pergerakan dengan melalui Pulau Sembilan ombak agak besar, hasil dari angin barat yang turun pada malam hari, Tekong Lee tetiba memberhentikan perjalanannya kerana senjata pawang besar Cucu Ingker mengalami kerosakan akibat hentakan bot dan ombak besar, bagi mengurangkan tekanan kepada ahli tekong Lee Bapak melabuhkan sauhnya di "Karang Beruk" yang mana kawasan ini agak popular dikalangan pemancing tempatan. Sebaik senjata di turunkan senjata klasik Mihar berbunyi Tikkk..Tikkkk...Tikkkkkk....!!! hasil pertama anak tetanda didaratkan  lesen Mihar di ikuti lesen pertama pawang besar Cucu Ingker kerapu manis . Jam 10.30 pagi tekong Lee bergerak kelokasi sebenar laluan kapal untuk mencari unjam malangnya unjam yang dicari tidak kelihatan kami berasa hampa yang mana hajat tidak kesampaian.





                                                                                 
Jentt Mkelly Talang
Duan ' Full Strike"
                                                       
Tekong Lee Bapak terpaksa berpatah balik kekawasan Pulau sembilan dengan melabuhkan sauhnya di "Karang Chor" hampir dua jam tiada yang menyentuh umpan pancingan kami, ahli dah semakin cuak kerana hajat dan sasaran utama iaitu gerut, cobia, dan gt yang dicari tidak kesampaian dan hasil belum memuaskan.  Jam 4.00 ptg. kami bergerak ke Pulau Nipis malangnya terlalu banyak pukat di kawasan tersebut, kami mencari kawasan paling bawah iaitu "Karang Utara Pulau Nipis" sebaik senjata diturunkan Mihar, Cucu Ingker , Fender dan Jentt mula mengasak dan akhirnya Riikkk...Rikkk mesin banglaku berbunyi akhirnya lesen pertama ku perolehi iaitu gerut, hanya Klasik Duan tidak mempunyai lesennya. 

                                                         
Hasil keseluruhan Spot Light Sun Bottom


100 ekor undang disediakan oleh tekong Lee Bapak kehabisan , teknik bottom kami tukar untuk teknik " Fast Jig" atau Appolo kerana masa berbaki 2 jam sahaja , sebaik sahaja sauh nak diangkat tetiba senjata Jentt dihenjut sang talang, nah...!!! potong coner, persediaan senjata telah dipersiapkan , maka kami berubah tempat untuk beraksi dengan senjata baru Fender, Jentt, Cucu Ingker dan aku mula melabuhkan senjata baru diikuti dengan Duan Rikk....Krikkk....Rikkkk senjata Duan berbunyi nah..! kata klasik Duan "Full strike" hasil yang diperolehi lihat foto di atas. Akirnya kami pulang dengan sedikit tenang walaupun hajat tak kesampaian namu sedikit tenang melihat hasil keseluruhan lihat foto.

Wednesday, 30 November 2016

AKTIVITI MEMANCING BERTERUSAN KE PULAU JARAK


TRIP GAGAL KE JARAK 
PULAU SEMBILAN PUN JADILAH  ...!



Awalannya kami merancang untuk ke lokasi Pulau Jarak berhasrat untuk menggunakan pelbagai teknik pancingan, setiap ahli mempunyai senjata yang memungkinkan tangkapan luar biasa. Sewaan bot bermula bulan September 2016, komplot dibuka oleh  YDP Jentt bertarikh 27-28 November 2016, tekong tersohor Lee Bapak, ejen yang mengikutinya adalah ancorman Zulmetall, SiFFu Ariff , SiFuu Mihar, Sifu Fender dan Sifu Duan yang didapati gagal mendapat kebenaran diraja, maka sifu Duan digantikan dengan  PaWang Besar Cucu Ingke. 

Tarikh kejadian           : 27-28 November 2016
Sasaran                       : Bantal Pelok, Paridah dan Cobia 
Pancingan                   : Bottom Night 
Senjata                        : Bangla 
Umpan                         : Sotong kojol (Pukat Rimau), Sotong hidup 

P9, Pulau Nipis 



 
Sifuu Ariff teknik  "Fast casting"

Senjata "Overnight Bottom"
Assssyik Jig Berantai "Appolo"






Juara Ebek "SiFuu Mihar" 

Lawan Tetap Lawan

Hasil keseluruhan trip"Bottom Night" P9

Kesimpulanya kami berjaya mengadakan trip ini dengan kekentalan empat (4) ahli, kerana dua (2) pemancing utama menarik diri di ikuti dua (2) pemancing gantian juga menarik diri menyebabkan trip 36 jam ke Pulau Jarak dibatalkan. Trip gagal ke jarak, Pulau Sembilan pun jadilah...! dan hasil keseluruhan digambarkan.  



Sunday, 6 November 2016

AKTIVITI MEMANCING RINDUNYA AKU KEPADA SEPIT BIRU


TRIP MEMENUHI JEMPUTAN DUA (2) PEMBESAR SERI ISKANDAR

teKONG ; ZULMETALL  pEMBESAR I ; sIFuu mIHAR    pEMBESAR II ; Abe DIN



Port idaman untuk berjenggo

Pembesar I (Sifuu Mihar) 
Pembesar II(Abe Din)


Duble strike susah nak dapat oooooo
First strike untuk trip ni
Port yang dipenuhi misteri
Hampir 11 bulan teman tak berjenggo dengan kata lain mengudang sepit biru. Tanggal 06 November 2016 bersamaan 06 Saffar 1438, mengiringi dua (2) orang pembesar daerah Seri Iskandar ke kampung sungai Rusa (Rubana) untuk berjenggo. 

Lihat foto 


Resepi mengudang

Rod         - 6 batang seorang                                         

Saiz         - 4 kaki  nada  Lembut                                   

Mesin       - 2000-3000

Jenama    - Shimano atau Daiwa (Jenama lain) ok)

Pemberat - 5, 6, 7 atau 8
Mata         - 1, 2, 3 dan 4 (Sarawak atau Angler)
Umpan     - Anak udang, Cacing tanah atau Perumpum


Berdasarkan pemerhatian teman kesesuaian untuk mengudang sama waktu dengan pacingan bottom night iaitu air kecik, rujukan kelendar Islam adalah 7, 8, 9, 10 dan 11 awalan bulan manakala akhir bulan adalah 18, 19, 20, 21 dan  22. Lokasi yang teman boleh cadangkan seperti berikut Sungai Ulu Dedap, Sungai Rubana, Sungai Ranggam, Sungai Teluk Intan atau Sungai Kampar yang saya ketahui je le....! Hasil terpulang kepada faktor air atau cuaca bergantung juga nasib seseorang nak cuba sila ........!

Hubungi 

1. Pak Ngah - 0125668624 (Rubana)
2. Pak Kassim-0194120978 (Kampar)
3. Wak Udang - 0194999652 (Sungai Ranggam)
4. Epoi udang - 011150367389 (Ulu Dedap)











Wednesday, 26 October 2016

AKTIVITI MEMANCING APPOLO DAN JIG PANTAS


Trip Appolo dan Jig Pantas


Perancanganku bermula pada 01Julai 2016 dengan tugasan pertamaku adalah tempahan bot dan tekong disusuli pencarian enam (6) angler terbaik  yang dinamakan "Group Bottom Night". Sebelum hari kejadian tiga (3) angler Bottom Night mempunyai masalah perbadi maka tempat mereka diganti oleh tiga (3) angler master dalam kategori masing-masing. Ahli yang mengikuti trip ini ialah Tekong : Rosli (Lee Bapak)  artikel majalah sirip

AHLI GROUP                                                ANGLER GANTIAN 

YDP: Zainal  (Jentt)                                      Master Misha : Misha
TYDP : Zulkifli (Zulmetall)                           Master Panjang : Jai                    
SU: Mihar (Mihar)                                         Master Khairil : Cucu Ingker
SiFuuu : Ariffudin (Arif)                             
SiFuu : Abdul Aziz (Fender)                       
Sifu : Ahmad Ridhuan (Duan)                    
Appolo je...! double strike
Triplle strike Cucu Ingker
Tangkapan Negro  appolo YDP Jentt
Four strike appolo Cencaru
   
Senjata pembunuh 

Hasil keseluruhan 

Pawang kerapu



Kejadian 
         




                                    Tarikh : 23 Oktober 2016                   
                                     Masa : 6.00 am - 7.00 pm                 
                                   Tempat : Pulau Sembilan (P9)

Gambar adalah pengungkap kata-kata, apa yang boleh di ucapkan adalah fun dan enjoy. Trip akan datang jarak 30 jam, InsyaAllah kami sampai.




Monday, 17 October 2016

AKTIVITI MEMANCING ANAK IKAN DI JAMBATAN VALLEY

TERJAH ANAK IKAN DI JAMBATAN VALLEY 

Pangkalan  : Kampung Longgok, Teluk Muroh,Lumut 
Tekong        : Mr Asian Bin Hanif (012-5651172)
Bot                : Fiber (24 x 5 kaki)
Peserta        : 3 orang 
Kedalaman : 4-6 meter
Waktu           : Siang sahaja
Tarikh           : 02 Oktober 2016
Sewaan         : RM 70 seorang

Melihat kebesaran Allah
Persedia awal 
Senjata        : Rod, 5-6 kaki 
Mata kail     : 4, 6, 8, 10 (Chinu) atau
                       : 14, 15, 16, 18, 20 (VMC)
Perambut      : 15 lb dan 20 lb sahaja
Pemberat       : 1, 2 atau 3 dikira sesuai 
Umpan           : Perumpum dan udang putih
Sasaran    : Bolos, gerut, tetanda, gelama, sembilang dan seangkatan dengannya 

Makan/minum 
Makanan : Nasi bungkus +Roti
Kudapan : Kuaci, kekacang dan asam
Minuman : Mineral water 250 ml

Pada tanggal 18/09/2016, aku (Zulmetall, Jentt mKelly dan Asraf Zamani (New New Angler) mengadakan komplot secara tersembunyi. Perjumpaan dan persetujuan dicapai setelah berpuas hati untuk berkomplot secara bertiga (3)  di Mamak Bistro Seri Iskandar. Persiapan awal telah diperkemaskan se awal jam 12.00 malam. Jam 5.00 pagi rutin rondaan SRS ku tamat, aku mula menghubungi Otai Jentt  seterusnya New New Asraf  dan bergerak kelokasi di Telok Muroh. 



Jam 7.00 pagi setibanya kami disana Tekong Asian menunggu dengan penuh senyuman namun hatinya gelisah akibat hujan renyai dan angin barat laut. 7.30 pagi kami dibawa kelokasi pertama Persisiran Telok Batik, Ikan pertama didaratkan oleh Otai Jentt (gelama keling), Ikan pertama didaratkan oleh Asraf 2 ekor sekali gus (Tetanda dan gelama) dan disusuli lesenku yang pertama tetanda dan gerut juga 'duble strike'.

Angin barat laut semakin kencang tekong membawa kami ke lokasi kedua Terumbu berdekatan Jambatan Valley disini kami mendaratkan beberapa ekor ikan duri sasaran yang di impikan belum lagi ditemui. Kebosanan mula menerjah dilubuk hati kami, di sekitar jam 11.00 pagi kebiasaan kami boleh mendaratkan ikan pelbagai sepesis seperti gerut, tetanda, kapas, daun baru dan bolos hari ini joran kami kurangnya beraksi. 







Bot yang disewa 
New New Asraf
Double strike  oleh Asraf
Hasil pertama 
Hasil keseluruhan 





Sekitar jam 12.00 tengha hari agin barat laut bertiup semakin kencang, ombak mula menampakan taringnya, Tekong Asian menyedari lalu mengajak kami kelokasi yang ketiga iaitu Batu Melaka Teluk Rubiah, sambil berlindung sambil mancing,  sementara menanti air laut pasang kami menjamah makanan yang di tapau, Akibat angin kencang kami terpaksa bermain sekitar pulau Katak sahaja kerana tidak mahu mengambil resiko dan akhirnya hanya gambar yang boleh menceritakan hasil keseluruhan kami.

Thursday, 6 October 2016

AKTIVITI MEMANCING APABILA TRIP GIGIL TAHAP GABAN


'TRIP GIGIL TAHAP GABAN'

Trip kali ini diusahakan oleh ku (Zulmetall), segala perancangan dan perlaksanaan seperti tempahan bot, makanan, umpan, dan lain ku uruskan demi memenuhi hasratku untuk  mempersembahkan trip terbaik kepada "group bottom night".  Hampir setiap malam kami adakan perjumpaan bersama tekong dan ahli sebagai persediaan awal dan akhirnya...

Hari kejadian   

Nama trip : Trip Gigil Tahap Gaban (24 jam)
Tarikh       : 27-28 Ogos 2016
Lokasi      : Pulau Jarak 
Masa        : 03.00 pm - 03.00 pm

"Group Bottom Night"

AHLI

Tekong          : Lee Bapak (Tekong Yee AAA)
KP                 : Zulmetall 
TKP               : Jentt Mkelly 
KD                 : Cucu Ingker
KD                 : Mihar
KD                 : Fender
KD                 : Sifuuu Arrif

GT 2016 (12.8 kg)
KELENGKAPAN/PERALATAN   

Senjata             : Bottom Rod +Bangla
Peluru               : Sutun Hidup + Kojol
Mata pancing    : VMC+Daici+Chinu
Saiz                   : 5, 6, 
Pemberat           : 500 , 600, 720 g
Kedalaman        : 160-200 m
Sasaran             : Tong Gas (Kerapu), Bantal Peluk Emas (Jenahak)

Hasil keseluruhan 

AKTIVITI
Bermula jam  5.00 petang sesi mencari umpan bermula dengan aktiviti mencandat sutun , hampir satu jam aktiviti mencandat sutun namun yang diharapkan tidak kunjung tiba. Jiwa kami amat tertekan, tepat jam 6.15 petang didapati bot pukat tunda kelihatan menaik pukat berhampiran dengan bot kami, nah...! harapan kami menggunung semula, malangnya setelah hampir lima belas minit dinanti tetiba "tekong bot berkata sotong talak  juai atas bot oooo".Jiwa kami kembali sadis tekong Lee membuat keputusan untuk terus ke Pulau Jarak. Sewaktu perjalanan ke Pulau Jarak didapati sebuah bot lagi telah menaikkan pukat dengan berbekalkan RM 50.00 maka kami mendapat bekalan sutun kojol untuk dijadikan umpan, ahli group kembali ceria. Jam 7.45 malam kami tiba di Pulau Jarak dan tekong Lee memberi arahan kepada ahli agar senjata kasting disediakan maka aktiviti kedua bermula iaitu casting GT ,Riiiidddd senjata Sifuuu Arif berbunyi nah! ikan pertama didaratkan oleh Sifu Ariff . 


Jam 8.30 malam aktiviti ketiga bermula iaitu Bottom Night bersenjatakan bangla dan sutun kojol kami turunkan senjata pembunuh tetiba Tek..Tekkk..Tekkkkkkkk senjata Cucu Ingker berbunyi maka ikan kedua dinaikan oleh KD Cucu Ingker dan seterusnya KD Mihar dengan ikan Tetanda di ikuti KD Fender . Saya dan  Jentt masih menanti dengan penuh kesabaran Jent Mklly mula aktif dengan hasil pertamanya Baracuda dan asyik dia....dia...dia . Tekong mengambil keputusan untuk menukar lokasi dan akhirnya saya mendapati Rod  Bangla ditundukkan sehingga mencecah air pengakhiran cerita saya menaikan GT kerbau seperti gambar diatas.